Blog > Komentarze do wpisu

-> List Otwarty Dyrektora Teatru Nie Teraz do Prezydenta Miasta Tarnowa

TNT po raz kolejny w swojej historii stanął wobec problemu utraty miejsca pracy i prezentacji. Władze miasta Tarnowa, które sześć lat temu udostępniły nam część opuszczonego budynku dawnego internatu Technikum Chemicznego w dzielnicy Mościce, obecnie chcą nas z tego miejsca eksmitować. Powodem ma być chęć sprzedania tej niszczejącej nieruchomości. Jednocześnie, pomimo wcześniejszych deklaracji urzędników miejskich, teatr nie otrzymał żadnej propozycji pomieszczeń zastępczych, a ponadto nikt nie zechciał z nami o tej decyzji porozmawiać, aby przygotować nas do ewentualności opuszczenia dotychczasowego miejsca pracy i to do połowy sierpnia, co oczywiście nie jest możliwe, choćby z powodów technicznych i ze względu na ochronę ciężko wypracowanego majątku własnego teatru. To dość kuriozalne, wobec dorobku zespołu, jego działalności artystycznej i edukacyjnej na rzecz miasta oraz wobec symbolicznego faktu, że za dwa lata zespół będzie obchodził 30-lecie swego twórczego istnienia.
W ostatnich dniach lipca wystosowaliśmy do Prezydenta Tarnowa pismo w tej sprawie, które w całości zamieszczamy poniżej. Przed podjęciem innych działań w obronie możliwości dalszej pracy dla TNT, czekamy na odpowiedź.

tnt

Treść listu:

Tarnów, 30 lipca 2008 roku

Pan Ryszard Ścigała
Prezydent Miasta Tarnowa
ul. Mickiewicza 2 w Tarnowie

W związku z pismem WGM.A.WK.72243/P-281/2008 Wydziału Geodezji i Nieruchomości Urzędu Miasta w Tarnowie z dn. 22. lipca 2008 r., informującym o konieczności opuszczenia pomieszczeń obecnie wykorzystywanych przez Teatr Nie Teraz do pracy twórczej, wyrażamy zrozumienie dla potrzeby zmiany lokalizacji teatru, ale zapytujemy, gdzie ma być zlokalizowana dalsza działalność Sceny Teatru Nie Teraz? I w związku z tym pytamy także, gdzie ma być zmagazynowany majątek rzeczowy i dokumentacja archiwalna blisko 30-letniej działalności tego teatru w Tarnowie.
Innymi słowy, w rzeczonym piśmie nie znajdujemy informacji, gdzie mamy się przenieść.

1.
Zrozumiałe są dla nas potrzeby Miasta Tarnowa ukierunkowane na sprzedaż nieruchomości przy ul. Czerwonych Klonów 12, w której to Miasto użyczyło sześć lat temu Stowarzyszeniu TNT kilku pomieszczeń na rzecz działalności artystyczno – edukacyjnej Teatru Nie Teraz.
O możliwości sprzedaży tego obiektu byliśmy informowani już w poprzedniej kadencji samorządu, ale jednocześnie już wówczas władze Tarnowa gwarantowały TNT, iż w takiej sytuacji, w której zespół musiałby opuścić ten budynek, Miasto po pierwsze da nam na to kilka miesięcy, a po drugie znajdzie dla działalności teatru inne pomieszczenia. Mówi o tym m.in. pismem K.I.-0114-62/06 dyrektora Wydziału Kultury z dn. 23 sierpnia 2006 r. O takim rozwiązaniu zapewniali nas też przedstawiciele władz miasta obecnej kadencji.

2.
Pan Prezydent jest na pewno jedną z najlepiej zorientowanych w Tarnowie osób, co do dorobku i możliwości twórczych Teatru Nie Teraz, czego dowodem są m.in. kontakty teatru z Panem w czasach, kiedy pełnił Pan funkcję Prezesa Zarządu - Dyrektora Generalnego Zakładów Azotowych w Tarnowie. Ma Pan także wiedzę dotyczącą problemów lokalowych i organizacyjnych naszego teatru. W związku z powyższym liczymy, iż znajdzie Pan optymalne rozwiązanie dla sprawy, o której piszemy.

3.
Niejako dla porządku pragniemy przypomnieć, że w okresie prawie sześciu lat, w użyczonym przez Miasto fragmencie obiektu w Tarnowie – Mościcach, prowadziliśmy intensywną działalność artystyczną i edukacyjną. Sam teatr w tym czasie, niezależnie od prezentacji wcześniejszych swoich spektakli, wystawił cztery nowe premiery („Na etapie”, „Liczba Aniołów”, „Rybowicz, czyli głowa pełna lalek”, „Niewierni”), zrealizował cztery duże przedsięwzięcia warsztatowe („Czym wypełnić puste ramy”, „Drzewo Krzyża”, „Drzewo - Edukacja przez kreację” i „Drzewo”), w których brali udział młodzi ludzie z Tarnowa i kilku ościennych gmin. Na naszej scenie odbywały się też inne spotkania artystyczne i edukacyjne, koncerty oraz działania plastyczne (m.in. cykl Kino Teatralne, wystawa plastyczna prac malarskich Jacka Wróbla, wystawa archiwalnych fotogramów Jana Rybowicza). Należy też wspomnieć, że na Scenie TNT miały miejsce prezentacje spektakli w ramach festiwalu TALIA (wystąpili tutaj m.in. Jerzy Trela i Krystyna Janda). W sumie Scenę Teatru Nie Teraz w Tarnowie - Mościcach odwiedziło nie mniej niż pięć tysięcy osób.

4.
Warto tutaj też przypomnieć, że Teatr Nie Teraz za dwa lata będzie świętował jubileusz 30-lecia swojej działalności twórczej. Niemal wszystkie przedsięwzięcia zespół inicjował w Tarnowie i tutaj prezentował. Dla historycznej ścisłości wspomnijmy tylko, że byliśmy autorami pierwszych w dziejach naszego miasta spektakli ulicznych (np. na ul. Wałowej); pierwsi także zorganizowaliśmy w Tarnowie ogólnopolski festiwal teatralny – Spotkania Teatrów Innych (dwie edycje). Nasz teatr był inicjatorem wykorzystywania różnych przestrzeni miejskich dla działań artystycznych (np. koncert ZIYO w Pasażu Tertila, premiera spektaklu „Rybowicz, czyli głowa pełna lalek” na Dworcu Głównym PKP , wielokrotna prezentacja widowiska pasyjnego na dworcu PKP w Tarnowie – Mościcach).

5.
Teatr Nie Teraz od trzech dekad jest zespołem znanym w ruchu teatrów alternatywnych i poszukujących, tak w kraju, jak i zagranicą. Byliśmy uczestnikiem większości znaczących przeglądów i festiwali teatralnych, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Jako jeden z nielicznych polskich teatrów zostaliśmy zaproszeni na nobilitującą sesje warsztatową przez „Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards” w Pontederze k. Florencji. Współpracowaliśmy m.in. z Teatrem 8 Dnia, Teatrem 77, Stowarzyszeniem Teatralnym GARDZIENICE, Teatrem Witkacego; utrzymujemy stały kontakt z Instytutem Grotowskiego we Wrocławiu. Byliśmy też w latach 90-tych pomysłodawcą i współorganizatorem Teatralnych Spotkań Obrzeży w Galerii Władysława Hasiora w Zakopanem.

6.
Obecnie trwa stała praca warsztatowa zespołu. W tym roku, tak jak i w poprzednim, kontynuujemy specjalny cykl spotkań zatytułowany „CZYTANIE NOCĄ”, który został zainaugurowany w Księgarni Oświatowej, a obecnie jest realizowany w Kawiarni Tatrzańska.
Trwają prace Teatru Nie Teraz nad nową premierę, spektaklem opartym na „Antygonie” Sofoklesa. Od września zaczną się natomiast próby spektaklu, który będzie zrealizowany we współpracy z Tarnowskim Teatrem im. L. Solskiego. Ponadto jesienią rozpoczniemy duże przedsięwzięcie artystyczno-edukacyjne pt. „HASIOR”, dla którego partnerem będzie Małopolskie Centrum Kultury SOKÓŁ w Nowym Sączu.

7.
Teatr Nie Teraz działa jako organizacja pozarządowa, finansując swoją działalność przede wszystkim ze środków pozabudżetowych. Pomoc Miasta dla Teatru nie polega na jego dotowaniu, a jedynie użyczaniu pomieszczeń, w skądinąd opuszczonym już budynku dawnego internatu przy ul. Czerwonych Klonów 12 w Tarnowie - Mościcach. Mimo to pomoc tę trudno przecenić i mamy tego świadomość. Trudno więc nam sobie wyobrazić, aby dotychczasowy dorobek teatru został zaprzepaszczony, a jego obecna działalność postawiona pod znakiem zapytania.

Panie Prezydencie !
Problem „zagospodarowania” działalności Teatru Nie Teraz w Tarnowie nie pojawia się po raz pierwszy. W związku z powyższym postanowiliśmy pismo niniejsze przekazać także na ręce Pana Zastępców, dyrektora Wydziału Kultury, wszystkich radnych Miasta Tarnowa oraz Rady Kultury, gdyż uważamy, że takie gremium winno znać sytuację i jest jak najbardziej kompetentne, aby pomóc Panu w rozwiązaniu tego problemu.
Bardzo liczymy na Pańską konkretną pomoc.

Tomasz A. Żak
Członek Zarządu Stowarzyszenia TNT
Dyrektor Teatru Nie Teraz

środa, 20 sierpnia 2008, tarnowski_kurier_kulturalny